top of page

Projeler

3.1yeni.png

Mikro Akışkan Sistem Üzerinde Manyetik Levitasyon Yöntemi ile 3B Hücre Kültürü ve İlaç Testi

Doç. Dr. Hüseyin Cumhur Tekin, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyoteknoloji ve Biyomühendislik AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi (BİYOMER)

​

PaydaÅŸ KuruluÅŸlar: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi

​

Projenin Amacı:

Mikro akışkan sistemlerde manyetik etki kullanarak yüksek verimlilikte sferoit üretimi yapmak ve sferoitlere uygulanan ilaçların etkisini gerçek zamanlı ve iÅŸaretsiz olarak sferoit öz kütlesi ve büyüklükleri ölçerek tespit etmek.

 

Elde Edilecek Teknolojilerin Kullanımı:  

Proje kapsamında prototipin simüle edilmiÅŸ ortamda doÄŸrulama çalışmaları yapılacaktır. Ayrıca projenin baÅŸarıyla tamamlanmasıyla prototipin >THS6 ulaÅŸması için, aynı stratejik hedefe yönelik çalışan diÄŸer APYK YÜ-AGAM ve APYÖK ODTÜ MEMS ile iÅŸ birliÄŸi yapılacaktır. Hem 3B hücre kültürünün yapılması hem de 3B hücre yapıları üstünde aynı anda birden çok ilacın etkisinin test edilmesine olanak saÄŸlayan teknolojiler geliÅŸtirilecektir. Bu iki teknolojinin ilk aÅŸamada ayrı ayrı ürünleÅŸtirilmesi planlanmıştır. Daha sonra, bu iki teknoloji birleÅŸtirilerek yüksek verimli ve otomatik ilaç test cihazı ortaya çıkacaktır. Ortaya çıkan teknolojilerin ticarileÅŸtirilmesi için patent(ler)in baÅŸka ÅŸirketlere lisanslanması veya oluÅŸturulacak filiz ÅŸirketle ürünleÅŸtirilmeleri hedeflenmektedir. TicarileÅŸtirme sürecinde İYTE Atmosfer Teknoloji Transfer Ofisi destek ve aracı olacaktır. Ayrıca, lisanslama için TÜBİTAK Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme çaÄŸrısından, prototipin ticari ürüne dönüÅŸümü için TÜBİTAK BİGG, TÜBİTAK TEYDEB, SAYEM veya EIC Accelerator çaÄŸrılarından yararlanılması planlanmaktadır. GeliÅŸtirilecek teknolojiler ile ilaç çalışmaların hızlanması, bu çalışmalarda mali giderlerin azaltılması ve iÅŸ gücünün daha verimli kullanılması saÄŸlanabilecektir. Ayrıca, bu teknolojiler ticari ürünler haline getirilerek hem 3B hücre kültürü hem de ilaç geliÅŸtirme pazarlarından pay alarak ulusal ekonomiye katkıda bulunabilecektir. Proje kapsamında ortaya çıkacak patent(ler)in lisanslanması için TÜBİTAK Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme çaÄŸrısından, prototipin ticari ürüne dönüÅŸümü için TÜBİTAK TEYDEB çaÄŸrılarından yararlanılacaktır. Ayrıca, iÅŸ birlikleri sonucunda ortaya çıkabilecek filiz ÅŸirket üzerinden bu sürecin yürütülebileceÄŸi ön görülmektedir. GeliÅŸtirilecek sistem hem 3B hücre kültürünün yapılması hem de 3B hücre yapıları üstünde aynı anda birden çok ilacın etkisinin test edilmesine olanak saÄŸlayacaktır. Böylelikle, yüksek verimli ve otomatik ilaç test platformu ortaya çıkacaktır. Bu teknolojiyle ilaç çalışmaların hızlanması ve bu çalışmalarda mali giderlerin azaltılması ve iÅŸ gücünün daha verimli kullanılması saÄŸlanabilecektir. GeliÅŸtirilecek ürün, yüksek bütçeli kanser ilaç araÅŸtırmalarında yer almasıyla, ulusal ekonomiye katkıda bulunabilecektir.

bottom of page